به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

در صنعت ساختمان‌سازی برخی مواد و قطعات نقش حیاتی دارند و پلیت یکی از آن‌هاست. کاربردهای پلیت صرفا به این صنعت محدود نشده و در ساخت بسیاری از وسایل مهمی که روزانه با آن‌ها سروکار داریم، از پلیت استفاده می‌شود. در این مقاله به این موضوع می‌پردازیم که پلیت چیست، چه کاربردها و انواعی دارد و از چه موادی تولید می‌شود. از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مطلب کاربردی همراه ما باشید.

ورق پلیت در ساختمان چیست؟

به شیت ورق‌های فولادی که با حداقل ضخامت 3 میلی‌متر به شکل قطعات مربعی یا مستطیلی تولید می‌شوند، پلیت می‌گویند. پلیت‌ها انواع مختلفی دارند و وظیفه اصلی آن‌ها در ساختمان‌سازی و سفارش ساخت سوله انتقال بارهای مرده و زنده سازه به ستون‌هاست. ویژگی مهم پلیت‌ها این است که باید قابلیت خم‌پذیری و شکل‌پذیری داشته باشند. همچنین سطح صاف و یکدست دیگر ویژگی مهم پلیت‌هاست؛ چرا که در غیر این صورت، استفاده از آن‌ها سخت و بعضا ناممکن می‌شود. معمولا پلیت‌ها را از فولادضدزنگ، فولاد نورد سرد، برنج، قلع، نیکل، مس و آلومینیوم می‌سازند.

پلیت چگونه ساخته می‌شود

پلیت چگونه ساخته می‌شود؟

چه بخواهید دراین باره که ایزوگام پشم شیشه چیست اطلاعات داشته و چه به دنبال شناخت بیشتر پلیت‌های فولادی باشید، باید بدانید که این مصالح چطور ساخته می‌شوند. اسلب ماده اولیه تولید پلیت است و مشابه با دیگر مقاطع فولادی از آن تولید می‌شود. برای اینکه پلیت ضخامت موردنظر را به دست آورد، 4 تا 5 بار غلتک‌های سنگین از روی اسلب عبور می‌کنند و پس از رسیدن به ضخامت مناسب، آن را در حوضچه اسیدی فرو می‌برند تا لایه اکسیدی از سطح ورق جدا شده و در نهایت با آب شسته شود. به طور کلی، پلیت‌ها را در دو نوع ضخیم و نازک تولید می‌گنند که به ترتیب به آن‌ها پلیت برگ یا فویل و پلیت سازه‌ای یا فلزی می‌گویند.

پلیت در ساختمان‌سازی چه کاربردهایی دارد؟

مهم‌ترین کاربرد پلیت در ساختمان‌سازی، استفاده از آن به عنوان صفحه ستون است. در واقع به منظور افزایش استحکام ساختمان، مهندسان تلاش می‌کنند حتی‌الامکان همه فشارهای وارده بر ستون‌های سازه را به زمین منتقل کنند. انتقال فشار از طریق ستون به پی انجام می‌شود. از طرف دیگر برای پی یا فونداسیون ساختمان از بتن استفاده می‌شود و بتن استحکام کششی پایینی دارد. از این رو نیاز است که از پلیت به عنوان تقویت‌کننده مقاومت بتن و انتقال بار از طریق ستون به فونداسیون استفاده شود. به این منظور، ورق‌های پلیت را معمولا در ابعاد 30 در 30 زیر ستون قرار می‌دهند تا بار وارد شده را به سطح زمین منتقل کند.

برای اینکه فشار کمتری به بتن و فونداسیون وارد شود، ضخامت پلیت به عنوان صفحه ستون را به گونه‌ای انتخاب می‌کنند که نسبت به سطح مقطع فولادی عرض بیشتری داشته باشد. هر چه این سطح بزرگ‌تر باشد، فشار وارده کمتر خواهد شد. علاوه بر صفحه ستون، پلیت‌ها در نبشی کشی ساختمان، نمای ساختمان، ایجاد تیرهای ساختمانی و لنگر تیرهای فولادی نیز مورداستفاده قرار می‌گیرند.

کاربردهای دیگر بیس پلیت

کاربردهای دیگر بیس پلیت چیست؟

همان طور که در مقاله عرشه فولادی چیست، توضیح دادیم، پلیت‌ها و چنین مصالحی علاوه بر ساختمان‌سازی کاربردهای دیگری نیز دارند. برخی دیگر از مهم‌ترین کاربردهای پلیت یا بیس پلیت عبارتند از:

  • ساخت بدنه خودروهای سنگین و کامیون
  • ساخت لوازم خانگی و یخچال‌های نگهدارنده مواد غذایی
  • در صنعت هواپیما و هوافضا
  • در پروژه‌های استخراج, معدن و سنگ زنی
  • تولید تابلوهای علائم راهنمایی و رانندگی
  • ساخت تانک‌های زرهی، وسایل نقلیه پرسنلی و زیردریایی، ناوهای هواپیمابر و کروزهای نیروی دریایی و ارتش
  • استفاده در تجهیزات الکترونیکی و صنعت کشاورزی (ماشین‌های برداشت، گاوآهن و زراعت)
  • ساخت توربین، لوله‌های تحت فشار و سایر تجهیزات مرتبط با تولید برق آبی
  • در صنعت کشتی‌سازی برای تولید کشتی‌های باربری، کانتینری و کروز و تجهیزات دریانوردی
  • ساخت تجهیزات اکتشاف، حفاری، انتقال و پالایش برای جمع‌آوری, پردازش و توزیع فرآورده‌های نفت و گاز

آشنایی با انواع پلیت

پلیت‌ها انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی‌های متفاوتی داشته و برای مصارف خاصی مورداستفاده قرار می‌گیرند. برای مثال اینکه کاربرد پلیت در سقف وافل چیست، به نوع آن برمی‌گردد. 5 نوع اصلی پلیت عبارتند از:

1. پلیت دیازو

پلیت‌های دیازو پوشش نازکی از فلز آلی و حلال دارند. ماندگاری این پوشش حدود یک سال است که نسبتا ماندگاری کوتاه مدتی محسوب می‌شود. بیشترین کاربرد پلیت‌های دیازو در تیراژهای چاپی 150 هزار نسخه‌ای است.

پلیت فتوپلیمر

2. پلیت فتوپلیمر

پلیت‌های فتوپلیمر تقریبا مشابه پلیت دیازو هستند؛ با این تفاوت که ماندگاری بیشتری دارند. فتوپلیمرها در برابر خوردگی و ساییدگی مقاومت بالاتری از خود نشان می‌دهند و مشابه با آنچه که درباره ایزوگام پشم شیشه چیست خواندید، مقاومت بالا دلیل کاربرد بیشتر آن‌هاست. این پلیت‌ها به طور گسترده در تیراژهای چاپی 250 هزار نسخه‌ای استفاده می‌شوند.

3. پلیت هالید نقره

سومین نوع، پلیت‌های هالید نقره هستند که روی آن‌ها را با لایه‌ای حساس به نور می‌پوشانند. این پلیت‌ها در صنعت تولید کاغذ فیلم و عکس استفاده می‌شود و قابل بازیافت هستند.

4. پلیت پلی استر

پلیت‌های پلی استر نیز مشابه با پلیت هالید نقره هستند و تفاوت چندانی با آن‌ها ندارند. معمولا از پلیت پلی استر برای چاپ‌های تک رنگ استفاده می‌شود.

5. تین پلیت

آخرین نوع، پلیت‌هایی است که با ورق سرد و روغنی ST12 ساخته شده و در واقع همان ورق قلع اندود شده هستند. کاربرد اصلی تین پلیت‌ها تولید قوطی چای، کنسرو و مواد غذایی است.

واحد اندازه‌گیری پلیت چیست

واحد اندازه‌گیری پلیت چیست؟

آخرین نکته‌ای که باید درباره پلیت‌ها بدانید، واحد اندازه‌گیری آن‌هاست. همانطور که پیش از این نیز توضیح دادیم، پلیت‌ها ضخامت حداقل 3 میلی‌متر دارند. بر این اساس واحد اندازه‌گیری این مصالح، میلی‌متر است. نکته مهم اینکه توجه داشته باشید هر چه این واحد بزرگ‌تر باشد، ضخامت کمتر می‌شود.

خرید انواع پلیت با کیفیت بالا و قیمت مناسب از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله توضیح دادیم که پلیت چیست و چه کاربردها و انواعی دارد. شما می‌توانید برای انواع پروژه‌های ساختمان‌سازی خود یا در صنایع دیگر، پلیت موردنیاز خود را از فروشگاه هامون عایق سفارش دهید و هر کجای ایران که باشید، در محل تحویل بگیرید. در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوالی درباره پلیت دارید، در بخش نظرات با ما و دیگر همراهان عزیز و همیشگی هامون عایق به اشتراک بگذارید. کارشناسان ما در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهند بود.