به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

در سال‌های اخیر، بحث ایمنی ساختمان‌ها داغ‌تر از همیشه شده است. چه بسا سازه‌هایی که به دلیل عدم رعایت اصول و نکات استاندارد، اندکی پس از ساخت فرو می‌ریزند و خسارات جانی و مالی جبران‌ناپذیری برجای می‌گذارند. یکی از مراحل مهم ساختمان‌سازی که در ایمنی سازه نقش مهمی دارد، نبشی کشی است. در صورتی که نبشی کشی به درستی انجام نشود، ساختمان به احتمال زیاد تخریب می‌شود. بنابراین اهمیت این مورد را نباید نادیده بگیرید. در این مقاله هر آنچه را که باید درباره نبشی کشی ساختمان بدانید، در اختیار شما قرار می‌دهیم. از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مطلب کاربردی همراه ما باشید.

نبشی کشی ساختمان چیست و چه اهمیتی دارد؟

به زبان ساده نبشی کشی یکی از روش‌هایی است که با پیاده‌سازی آن، مقاومت سازه در برابر وزش بادهای سنگین، زلزله و دیگر عوامل مختلف تخریب‌گرا افزایش می‌یابد. در واقع برای افزایش مقاومت ساختمان از انواع گوناگون مقاطع فولادی مانند کلاف، ناودانی و قوطی استفاده می‌شود که در این میان، نبشی‌ها از محبوبیت بالاتری برخوردار هستند؛ چرا که این مقطع فولادی استحکام بالایی داشته و مقاومت زیادی در برابر نیروهای خارجی از خود نشان می‌دهد.

مزیت دیگر نبشی‌ها، به شکل خاص آن‌ها برمی‌گردد که با توجه به آن می‌توان نبشی را از دو طرف، یک طرف به سازه اصلی و طرف دیگر به دیواره خارجی، متصل کرد. به این ترتیب، از آسیب و خرابی دیوارها و بخش‌های مختلف ساختمان جلوگیری می‌شود. نبشی کشی به ویژه در ساختمان‌هایی که اسکلت فلزی دارند، بسیار مهم است؛ زیرا در این ساختمان‌ها با سفال یا آجر دیوارهای اتصال را می‌سازند و این مواد، هیچ باری را نمی‌توانند تحمل کنند. حتی در برخی موارد با مقداری فاصله نسبت به ساختمان اصلی قرار می‌گیرند. خلاصه اینکه نبشی کشی و افزایش ایمنی ساختمان ارزش آن را دارد که بابت قیمت رابیتس و دیگر متریال موردنیاز که در بخش بعد توضیح می‌دهیم، هزینه کنید.

نبشی کشی چگونه انجام می‌شود

نبشی کشی چگونه انجام می‌شود؟

بسته به اینکه قصد نبشی کشی کدام قسمت از ساختمان را داشته باشید، نحوه اجرا متفاوت خواهد بود. البته توجه داشته باشید در صورتی که در ساخت دیوار پنل سه بعدی مورد استفاده قرار گیرد، نیازی به نبشی کشی نیست؛ زیرا در این حالت، در داخل دیوارها شبکه میلگرد کار می‌گذارند که ایمنی لازم را فراهم می‌کند. نحوه اجرای نبشی کشی در بخش‌های مختلف و با توجه به نوع اسکلت ساختمان عبارتند از:

نحوه نبشی کشی ساختمان بتنی

مطابق با آنچه که درباره دیوارهای با پنل سه بعدی توضیح دادیم، در صورتی که در ساخت دیوار ساختمان بتنی از میلگرد استفاده شده باشد، نیازی به نبشی کشی نیست. در غیر این صورت، ابتدا ورقه‌های فولادی موردنیاز را به ستون‌ها وصل می‌کنند و در مرحله بعد، نبشی‌های عمودی را به ورقه‌های کار شده در بالا و پایین جوش می‌دهند. در پایان به نبشی افقی متصل می‌شود.

نحوه نبشی کشی نمای ساختمان

نحوه نبشی کشی ساختمان فلزی

در ساختمان‌های فلزی فرایند نبشی کشی ساده‌تر انجام می‌شود؛ زیرا در این ساختمان‌ها، صفحه‌های ستون از قبل در سازه تعبیه شده‌اند و نیازی نیست که بخشی به عنوان پلیت اضافه شود. در این حالت، صرفا نبشی‌های عمودی به تیرهای افقی بالا، پایین و ستون‌ها متصل می‌شود. برای اتصال نبشی نیز معمولا از تفنگ میخکوب یا تسمه فولادی استفاده می‌کنند.

نحوه نبشی کشی نمای ساختمان

نبشی کشی نمای ساختمان اهمیت بسیاری دارد و با اجرای آن به عنوان شالوده طراحی بنا می‌توان فرورفتگی‌ها یا برجستگی‌های موردنظر در نمای ساختمان را ایجاد کرد. با این حال نحوه اجرای نبشی کشی با توجه به نوع مصالح مورداستفاده متفاوت است. برای مثال، اگر نمای ساختمان سنگی و سیمانی باشد، ابتدا نبشی‌های عموی و افقی را به تیر و ستون‌ها جوش می‌دهند، با میلگرد زیرسازی می‌کنند و اطراف کلاف نبشی را با رابیتس کاری و سیم گالوانیزه می‌بندند.

سایز نبشی کشی ساختمان؛ از چه سایز پروفیلی برای نبشی کشی استفاده می‌شود؟

بسته به نوع نبشی کشی، سایز پروفیل متفاوت است. در بازار ایران، انواع پروفیل‌های لازم در سایزهای گوناگونی با قطر بین 50 تا 150 میلی‌متر و همچنین 6 و 12 متری تولید می‌شوند و هر سایز برای نبشی کشی قسمت خاصی از ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال سایز پروفیلی که برای اتصال ستون به تیر استفاده می‌شود، متفاوت با اندازه پروفیلی است که در اتصال ستون در فونداسیون یا دیوارها به کار می‌رود. بر همین اساس، از رابیتس‌های مختلفی با سایزهای گوناگون استفاده می‌شود. در مقاله دیگری مفصلا توضیح داده‌ایم که رابیتس چیست و چه کاربردهایی در ساختمان‌سازی دارد.

اصول نبشی کشی ساختمان

اصول نبشی کشی ساختمان

نبشی کشی ساختمان اصول خاصی دارد که در صورت عدم رعایت آن‌ها، ساختمان ایمنی موردنظر را نخواهد داشت. برخی از مهم‌ترین اصول نبشی کشی عبارتند از:

  • پروفیل‌های مقاوم در برابر خوردگی و پوسیدگی استفاده شود.
  • حتما از توری مرغی، رابیتس و سیم گالوانیزه به منظور ترک نخوردن دیوار استفاده شود.
  • برای اینکه نیروهای خارجی به صورت یکنواخت منتقل شود، بهتر است نبشی‌ها را در فاصله‌هایی یکسان به ستون جوش دهند. فاصله نبشی کشی دیوار را معمولا حدود یک متر در نظر می‌گیرند.
  • نبشی‌های عمودی را باید شاغول کرده و همچنین چینش نبشی‌های افقی به صورتی باشد که در یک راستا قرار بگیرند.
  • از وال پست قائم در فاصله‌های یک متری استفاده شده و شاخه‌هایی با میلگردهای آجدار شماره 10 ایجاد شود تا بعدا شاخه‌ها را به نبشی جوش بدهند.
  • در زمان اجرای وال پست از طریق میلگرد و جوشکاری، دو نبشی به دیوار متصل شود.
  • وقتی پروفیل‌ها دو نبشی هستند، برای اینکه تیغه به طور دقیق در دیوار قرار گیرد، دهانه پروفیل‌ها باید یک سانتی‌متر بیشتر از ضخامت دیوار طراحی شود.

خرید مصالح موردنیاز برای نبشی کشی ساختمان از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله نکات مهم درباره نبشی کشی ساختمان را در اختیار شما قرار دادیم. شما می‌توانید مصالح موردنیاز برای نبشی کشی سازه مدنظر خود مانند توری مرغی یا رابیتس را از فروشگاه هامون عایق سفارش دهید و هر کجای ایران که باشید، در محل موردنظرتان تحویل بگیرید. در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوال یا تجربه‌ای درباره نبشی کشی ساختمان دارید، در بخش نظرات این مقاله با ما و دیگر همراهان عزیز و همیشگی هامون عایق به اشتراک بگذارید. کارشناسان ما در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهند بود.