به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

امروزه برای ساختمان‌سازی، روش‌های مختلفی برای اجرای سقف سازه وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاصی دارند. یکی از سیستم‌های اجرای سقف که اخیرا در کشور طرفداران زیادی پیدا کرده، سقف وافل است که با وجود مزایای بسیار، خالی از عیب و ایراد نیست و در صورت اجرای غیراصولی خسارات جبران‌ناپذیری را به بار می‌آورد. در این مقاله توضیح می‌دهیم که سقف وافل چیست، چه مزایا و معایبی دارد و در کدام موارد باید جدا از استفاده از این سقف‌ها خودداری کنید. از شما دعوت می‌کنیم تا انتها همراه ما باشید.

مشخصات سقف وافل

علت نام‌گذاری این سقف‌ها این است که ساختار مشبک و منظم شبیه به شیرینی وافل دارند. اما مشخصات سقف‌های وافل صرفا به ظاهر آن‌ها محدود نمی‌شود و همانطور که در مقاله سقف کناف چیست توضیح دادیم، سیستم‌های مختلف اجرای سقف ویژگی‌های متفاوتی دارند. به طور کلی سقف‌های وافل برای مناطق مسطح مناسب هستند و از آنجایی که حجم بتن مورداستفاده در آن در مقایسه با دیگر سقف‌ها کمتر است، وزن پایین‌تری دارند. بنابراین وزن مرده سازه با استفاده از این سقف‌ها کاهش می‌یابد. ابعاد توصیه شده برای اجرای سقف‌های وافل عبارتند از:

  • ضخامت دال وافل: 85 تا 100 میلی‌متر
  • عمق کلی دال: 300 تا 600 میلی‌متر
  • عرض تیرچه‌ها در دال وافل: 110 تا 200 میلی‌متر
  • فاصله مناسب بین تیرچه‌ها: 600 تا حداکثر 1500 میلی‌متر
  • حداقل و حداکثر دهانه سقف وافل: 12 تا 16 متر

برای سازه‌هایی که دهانه سقفی بزرگ‌تر از 16 متر دارند، معمولا از دال وافل پیش‌ساخته استفاده می‌کنند. همچنین نکته دیگر اینکه در دال وافل صرفا 70 درصد بتن و 80 درصد فولاد نسبت به مصالح مورداستفاده در دال‌های بتنی استفاده می‌شود. بنابراین هزینه تمام شده سقف وافل کمتر از تیرچه بلوک خواهد بود.

مراحل اجرای سقف وافل

مراحل اجرای سقف وافل

به طور خلاصه سقف وافل در چند مرحله اساسی زیر اجرا می‌شود:

  1. زیرسازی: نصب جک و ساختن اسکلت ساختمان با استفاده از لوله یا قوطی، آماده‌سازی سقف برای نصب قالب سقف وافل و سپس شاسی‌کشی توسط مهندسان
  2. چیدن قالب‌های وافل: جای‌گذاری قالب‌ها طبق نقشه سازه و آرماتوربندی سقف
  3. بتن ریزی: این مرحله پس از آرماتوربندی و قالب‌بندی اجرا می‌شود.
  4. قالب‌برداری از سقف: جداسازی قالب‌ها پس از مدت زمانی مشخص
  5. نازک‌کاری در سقف وافل: استفاده از سقف وافل یا سقف کاذب به عنوان نمای پایانی و نورپردازی انتهایی

معایب سقف وافل چیست

مزایای سقف وافل چیست؟

محبوبیت بالای سقف‌های وافل بی‌علت نیست. این سقف‌ها مزایایی دارند که در کمتر نمونه مشابهی دیده می‌شود. اول اینکه ظرفیت تحمل بار سقف وافل بیشتر از سایر دال‌های بتنی رایج است. در نتیجه استحکام و ثبات خوبی را برای سازه‌های بزرگ مانند فرودگاه‌ها، بیمارستان‌ها، دانشگاه‌ها و مراکزی از این دست به ارمغان می‌آورند. در عین مقاومت بالا، این سقف‌ها وزن سبکی دارند و بتن کمتری در ساخت آن‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد. بنابراین در مقایسه با قیمت رابیتس هزینه مواد اولیه کمتری خواهند داشت. همچنین سقف‌های وافل نوعی عایق صوتی و حرارتی هستند و از این رو با اجرای آن‌ها در مصرف انرژی بسیار صرفه‌جویی می‌شود.

ساخت و اجرای سقف‌های وافل طی مدت زمان کوتاهی انجام می‌شود و ظاهر زیبای این سقف‌ها دست مهندسان را برای طراحی داخلی ساختمان و نحوه نورپردازی در سقف باز می‌گذارد. در واقع با اجرای این سقف‌ها بین سطح زیرین سقف و عمق دال وافل فضاهای خالی منظمی موجود است که از آن می‌توان برای کارهای متعددی مانند نصب انواع روشنایی‌ها، لوله‌های تاسیساتی، سیم‌کشی برق و سیستم تهویه استفاده کرد. آخرین مزیت سقف‌های وافل نیاز به تعداد ستون کمتر در سازه است. در واقع در پروژه‌هایی که با محدودیت در ستون‌گذاری مواجه می‌شوند، از این سقف‌ها می‌توان استفاده کرد.

معایب سقف وافل چیست؟

با وجود مزایای فوق، سقف‌های وافل معایبی هم دارند که ممکن است بر تصمیم شما برای اجرای آن‌ها در سازه مدنظرتان تاثیر بگذارند. اولین مشکل این سقف‌ها به تامین قالب‌ها برمی‌گردد. معمولا برای قالب‌بندی این نوع دال به غلاف‌های زیاد و تجهیزات خاصی شامل گیره‌های افقی، گیره‌های عمودی، اتصالات دیواری، اتصالات مکعبی، صفحات سوراخ‌دار، کلیت‌ها و آرماتورها نیاز است که قاعدتا تهیه همه این موارد هزینه‌بر است. همچنین ارتفاع این سقف‌ها بیشتر از دیگر سقف‌های رایج است و بنابراین تعداد طبقه‌ها کاهش می‌یابد.

عیب دیگر سقف‌های وافل این است که این سیستم‌ها برای مناطق شیب‌دار مناسب نیستند و در صورتی که زمین شیب داشته باشد، باید قبل از اجرای سقف زمین را مسطح کرد. علاوه بر این، از آنجایی که سقف‌های وافل وزن کمی دارند، در برابر بادهای شدید مقاومت کافی نشان نمی‌دهند. از این رو اگر در منطقه بادخیزی زندگی می‌کنید، بهتر است از سقف‌های دیگر استفاده کنید.

مصالح موردنیاز برای اجرای سقف وافل

هشداری جدی درباره استفاده از سقف وافل!

اگر قصد ساخت سازه‌های عظیم و بلندی بیش از 40 متر را دارید، توصیه می‌شود دور این سقف‌ها را خط بکشید؛ چرا که در صورت زیاد بودن ارتفاع ساختمان، برش‌های کف و سقف بیش از اندازه می‌شوند و مشکلاتی مانند فاجعه متروپل را ایجاد می‌کنند. همچنین در برخی مواقع در صورت عدم نظارت مهندسان حرفه‌ای و کارآزموده، سقف‌های وافل در زمان باربری باعث ایجاد پیچشی در تیرها می‌شوند.

به مرور زمان، این پیچش از تیر به ستون‌ها و اتصالات منتقل می‌شود و نتیجه اینکه پایداری ساختمان از بین می‌رود. در این حالت فرو ریختن ساختمان، چندان اتفاق بعیدی نیست. برای جلوگیری از چنین اتفاقات ناخوشایندی، حتما با کارشناسان و مهندسان خبره در این زمینه مشورت کنید و نظر آن‌ها درباره مناسب بودن سقف وافل برای سازه مدنظر خود جویا شوید.

خرید مصالح موردنیاز برای اجرای سقف وافل از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله توضیح دادیم که سقف وافل چیست، طی چه مراحلی اجرا می‌شود و چه مزایا و معایبی دارد. شما می‌توانید برای استحکام بیشتر سقف‌های وافل روی آن را رابیتس‌کاری کنید. این نوع سقف کاذب، امکان گچ‌بری را هم به شما می‎دهد و در مرحله نازک‌کاری اجرای سقف وافل مورداستفاده قرار می‌گیرد. برای تهیه رابیتس یا دیگر مصالح موردنیاز برای اجرای سقف وافل به بخش فروشگاهی هامون عایق مراجعه کنید و محصولات موردنیاز خود را سفارش دهید.

در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوال یا تجربه‌ای درباره سقف‌های وافل دارید، در بخش نظرات این مقاله با ما به اشتراک بگذارید. کارشناسان باتجربه هامون عایق در اولین زمان ممکن پاسخگوی شما همراهان عزیز و گرامی خواهند بود.