به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

یکی از کاربردهای مهم سوله، استفاده از این فضا به عنوان محلی برای ورزش است. سالن‌هایی که با هزینه تمام شده‌ به مراتب کمتری نسبت به دیگر سازه‌ها طراحی، ساخته و احداث می‌شوند و فضای مناسبی را برای انجام انواع رشته‌های ورزشی فراهم می‌کنند. در این مقاله هر آنچه را که باید درباره ساخت سوله ورزشی بدانید، در اختیار شما قرار می‌دهیم. از شما دعوت می‌کنیم تا انتها همراه ما باشید.

چرا باید سوله بسازیم؟ مزایای ساخت سوله ورزشی نسبت به سازه‌های دیگر

تقریبا همه ما کم و بیش با کاربردهای بسیار سوله صنعتی آشنایی داریم. اما ساخت سوله ورزشی نسبت به سازه‌های دیگر چه مزیتی دارد؟ اول اینکه هزینه ساخت سوله به مراتب کمتر است. همچنین سوله‌ها را می‌توان در ابعاد متنوع و بزرگی ساخت که تقریبا نیاز هر نوع فعالیت ورزشی را به بزرگ‌ترین فضاها نیز برآورده می‌کنند. مزیت دیگر به وزن سوله‌ها برمی‌گردد.

وزن کمتر سوله نسبت به ساختمان‌های دیگر، باعث می‌شود که نیازی به احداث ستون‌های مزاحم نباشد و در نتیجه فضای بزرگ و یک‌دستی برای انجام فعالیت‌های ورزشی فراهم می‌شود. ضمن اینکه در مواقع اضطراری و بروز بلایای طبیعی مانند شیوع کرونا که بیمارستان‌ها با کمبود جا مواجه شده بودند، می‌توان از سوله‌های ورزشی به عنوان پناهگاه و اقامتگاه بیماران استفاده کرد.

آشنایی با سوله ورزشی

آشنایی با انواع سوله‌های ورزشی و ابعاد آن‌ها

قبل از هر کاری، باید هدف خود را از ساخت سوله ورزشی تعیین کنید؛ چرا که ابعاد سازه، باید با توجه به فعالیتی که در نظر دارید در سوله انجام شود، انتخاب گردد. برای مثال سوله‌هایی که برای ورزش‌های توپی احداث می‌شوند، باید بین 7 تا 10 متر ارتفاع داشته باشند. اما چنین متراژی برای ورزش‌های دیگری مانند ورزش رزمی، کشتی، تیراندازی و تنیس روی میز لازم نیست و 3 تا 4 متر ارتفاع ایده‌آل است. بر این اساس انواع سوله و ابعاد زمین موردنیاز برای هر یک در جدول زیر آورده شده است:

نوع ورزش

طول

عرض

زمین ورزشی فوتبال (داخلی)

حداقل 25 و حداکثر 42 متر

حداقل 15 و حداکثر 25 متر

زمین ورزشی فوتبال (بین‌المللی)

حداقل 38 و حداکثر 42 متر

حداقل 18 و حداکثر 25 متر

زمین ورزشی فوتسال

حداقل 38 و حداکثر 42 متر

حداقل 18 و حداکثر 25 متر

زمین ورزشی والیبال

18 متر

8 متر

زمین ورزشی بسکتبال

28 متر

15 متر

زمین ورزشی هندبال

40 متر

30 متر

زمین ورزشی بدمینتون

13.40

6.10

علاوه بر موارد فوق، استخرها نیز در سه سایز استاندارد 13.5 در 25، 16 در 33 و 25 در 50 ساخته می‌شوند. همچنین ابعاد زمین ورزشی کاراته و جودو نیز 8 در 8 متر است. نکته مهم اینکه ابعاد مذکور، صرفا اندازه زمین ورزشی را نشان می‌دهند و برای ساخت سوله ورزشی مواردی مانند حاشیه زمین، حد استاندارد زمین تا دیوار سوله و محل استقرار تماشاچیان نیز باید در نظر گرفته شوند.

استانداردهای مهم در طراحی سوله یا ساخت مجموعه ورزشی

استانداردهای مهم در طراحی سوله و ساخت مجموعه ورزشی

استانداردهای مهمی باید در مراحل اجرای سوله ورزشی در نظر گرفته شود تا سوله قابل بهره‌برداری گردد. توجه داشته باشید که هر چه این استانداردها بیشتر و بهتر در ساخت یک سوله ورزشی رعایت شود، سوله قیمت بالاتری خواهد داشت و در واقع ساخت این سازه، نوعی سرمایه‌گذاری برای شما خواهد بود. هنگام ساخت موارد زیر را در نظر داشته باشید:

میزان نور، دما و رنگ سوله ورزشی

نور سوله‌های ورزشی نباید بر دید ورزشکاران عمود باشد و شدت نور استاندارد در ارتفاع یک متری از سطح زمین و بین 600 تا 800 لوکس است. به این منظور، پنجره‌ها باید حداقل 90 سانتی‌متر ارتفاع داشته باشند و از سیستم نورپردازی قوی و در عین حال استانداردی برای روشنایی سوله استفاده شود.

هنگام استفاده از سیستم‌های نورپردازی توجه داشته باشید که درجه حرارت سوله ورزشی باید بین 10 تا 22 درجه سانتی‌گراد نگه داشته شود. علاوه بر میزان نور و دما، اهمیت رنگ کردن سقف و دیوارهای سوله ورزشی را نیز نادیده نگیرید. سقف سوله باید به رنگ روشن بوده و دیوارها مطابق با رشته ورزشی موردنظر رنگ‌آمیزی شوند.

سیستم تهویه سوله ورزشی

یکی دیگر از امکاناتی که باید برای ساخت سوله ورزشی خود در نظر داشته و در طرح سوله عنوان کنید تا بتوانید مجوز ساخت سوله را بگیرید، سیستم تهویه سازه است. هم فضای سالن و هم فضاهای دیگری مانند رختکن، انبار، بخش اداری و سرویس‌های بهداشتی باید به تهویه مناسبی مجهز شوند تا از شیوع بیماری‌ها در این فضای بسته جلوگیری شود و ورزشکاران مدام هوای تازه استنشاق کنند.

همه چیز درباره عایق بندی سوله ورزشی

عایق بندی سوله ورزشی

نکته مهم دیگر در ساخت سوله عایق‌کاری رطوبتی، صوتی و حرارتی سقف، کف و دیوارهاست. معمولا برای عایق‌بندی کف از کفپوش‌های عایق و برای دیوارها از صفحات سیمانی یا چوبی استفاده می‌کنند.

سقف سوله‌ها نیز با مواد عایقی مانند پشم سنگ یا پشم شیشه عایق می‌شوند تا از نفوذ هر گونه رطوبتی در اثر برف و باران به داخل سوله جلوگیری شود. ضمن اینکه عایق‌بندی مناسب سوله، تضمین می‌کند که هیچ اتلاف انرژی، چه حرارت و چه برودت، از سوله به بیرون صورت نمی‌گیرد و در نتیجه در مخارج آینده شما بسیار صرفه‌جویی می‌شود.

بهترین سازه برای ساخت سوله ورزشی چیست؟

سوله‌ها انواع مختلفی دارند که بهترین آن‌ها برای رشته‌های ورزشی، سوله‌های سبک یا خرپایی هستند. این سازه‌ها برخلاف سوله‌های بتنی و سنگین، به راحتی حمل و نقل می‌‎شوند و سرعت ساخت آن‌ها نیز بسیار بالاتر است.

ضمن اینکه هیچ محدودیتی در طول و دهانه سوله‌های سبک وجود ندارد و آن‌ها را می‌توان برای رشته‌های ورزشی مختلف و با ابعاد گوناگون طراحی و اجرا کرد. همچنین هزینه ساخت سوله‌های سبک معمولا کمتر از سوله‌های سنگینی است که در آن متریالی مانند بتن زیاد استفاده می‌شود.

ساخت سوله‌های ورزشی باکیفیت با محصولات و خدمات هامون عایق

در این مقاله خلاصه‌ای از هر آنچه که باید درباره ساخت سوله ورزشی بدانید، در اختیار شما قرار دادیم. شما می‌توانید از صفر تا صد فرایند ساخت سوله ورزشی مدنظر خود را به متخصصان زبده و کارآزموده هامون عایق با سال‌ها سابقه درخشان در این زمینه، بسپارید.

کارشناسان ما در هامون عایق از مراحل اولیه طراحی تا دریافت مجوز و ساخت سوله با بهترین متریال و بالاترین کیفیت همراه شما هستند. در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوال یا تجربه‌ای درباره ساخت سوله ورزشی دارید، در بخش نظرات این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.