به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

حتما بارها شنیده‌اید که پشم شیشه باعث سرطان می‌شود. احتمالا به همین دلیل نیز عطای مزایای فوق‌العاده این عایق را به لقایش بخشیده و ترجیح داده‌اید که از ماده عایق دیگری استفاده کنید.

با توجه به شایعات بسیاری که پیرامون این مسئله وجود دارد، تصمیم گرفتیم در مقاله پیش رویتان به این موضوع مهم بپردازیم که آیا پشم شیشه سرطان زا است و اگر نه، چنین شایعاتی از کجا آمده‌اند. از شما دعوت می‌کنیم تا انتها همراه ما باشید.

مزایا و معایب پشم شیشه چیست؟

قبل از اینکه به موضوع سرطان زا بودن این ماده عایق بپردازیم، بهتر است بیشتر با آن آشنا شوید و درباره اینکه  پشم شیشه چگونه تولید می‌شود، اطلاعات کافی داشته باشید. به طور کلی پشم شیشه نوعی الیاف معدنی است که برای تولید آن، شیشه‌های بازیافتی را به الیاف نازک و کوتاهی تبدیل می‌کنند.

سپس این الیاف تحت فشار پرس و حرارت قرار گرفته و به صورت صفحه‌هایی با ضخامت و ابعاد مشخص درمی‌آیند. این ورقه‌ها حرارت، رطوبت و صوت را از خود عبور نمی‌دهند و از این رو به عنوان ماده عایقی در صنایع مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند.

از جمله مزایای پشم شیشه این است که در دانسیته‌های متنوعی تولید و عرضه می‌شود. بنابراین طیف گسترده‌ای از نیاز صنایع مختلف به این ماده را برطرف می‌کند.

همچنین فرایند نصب آسانی دارد و قیمت آن نیز مقرون به صرفه است. در صورتی که پشم شیشه در معرض آتش قرار بگیرد، بسیار کند می‌سوزد و در نتیجه احتمال تولید و انتشار گازهای سمی کم است. ضمن اینکه پشم شیشه، علاوه بر عایق بندی در برابر حرارت و رطوبت، به عنوان عایق صوتی نیز عمل می‌کند. با این حال، بافت فیبری آن باعث شده که در برابر حرارت خصلت عایق بندی نسبتا ضعیفی داشته باشد.

علائم حساسیت به پشم شیشه

علائم حساسیت به پشم شیشه؛ این عایق چه اثراتی بر سلامتی دارد؟

تا اینجا متوجه شدید که پشم شیشه چیست و چه مزایا و معایبی دارد. به طور کلی پشم شیشه به دلیل قیمت پایین و عملکرد نسبتا خوب، انتخاب محبوبی برای عایق بندی است. این ماده، ساخته دست بشر است و همانطور که از نام آن پیداست، شیشه به الیاف ریزی تبدیل شده و سپس با هم جمع می‌شوند تا بافتی شبیه پشم ایجاد کنند.

احتمالا با یک عارضه جانبی ناخوشایند پشم شیشه آشنا هستید: اگر به اندازه کافی به آن نزدیک شوید، باعث ایجاد التهاب و خارش می‌شود. در واقع ماهیت عایق به نحوی است که احتمال پخش شدن الیاف و چسبیدن آن‌ها به پوست، بینی، دهان و چشم شما وجود دارد.

همچنین اگر مقدار زیادی از آن را استنشاق کنید، می‌تواند ریه‌های شما را تحریک کند و تا چند روز بعد باعث سرفه شود. به همین دلیل اگر قرار است برای مدت طولانی در معرض پشم شیشه قرار بگیرید، همیشه توصیه می‌کنیم که از ماسک و لباس‌های کار یکبار مصرف استفاده کنید.

سرطان‌زا بودن پشم شیشه: افسانه یا واقعیت؟

با وجود محبوبیت بالای این عایق به دلیل خواص آن و قیمت الیاف پشم شیشه، افسانه‌ها و شایعات بسیاری مبنی بر سرطان‌زا بودن پشم شیشه وجود دارد. استفاده از عایق پشم شیشه از حدود دهه 1930 رایج بوده است و در آن زمان با وجود شناخت خواص رسانایی پشم شیشه، خطرات آن چندان شناسایی نشده بود. با این حال، در سال 1987 آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC) این الیاف را به عنوان مواد سرطان‌زا شناسایی کرد.

به دلیل این تشخیص، برخی از سازمان‌های دولتی این ایده را پذیرفتند که عایق پشم شیشه به دلیل ارتباط احتمالی با این مواد سرطان‌زا، باعث ایجاد سرطان می‌شود. از آن زمان هر دو گروه داخلی و بین‌المللی شروع به تحقیق در مورد خواص پشم شیشه در عایق فایبرگلاس کردند و نتیجه آن چیزی بود که در بخش بعد می‌خوانید.

آیا پشم شیشه باعث سرطان می‌شود

آیا پشم شیشه باعث سرطان می‌شود؟

متخصصان پزشکی پس از دهه‌ها مطالعه به این نتیجه رسیده‌اند که هیچ ارتباطی بین پشم شیشه و سرطان وجود ندارد. در سال 2001، آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC) طبقه‌بندی پشم شیشه را از «سرطان‌زا بودن احتمالی برای انسان» به «غیرقابل طبقه‌بندی از نظر سرطان‌زایی برای انسان» به روزرسانی کرد.

در سال 2011 نیز برنامه ملی سم شناسی یافته‌های خود را منتشر کرد و اذعان داشت که همه الیاف پشم شیشه باعث سرطان نمی‌شوند و دیگر لازم نیست که روی بسته‌بندی این ماده عایق برچسب سرطان‌زا بودن درج شود. آن‌ها دریافتند که فقط فیبرهای خاص و بسیار بادوام می‌توانند وارد سیستم تنفسی شوند و در طولانی مدت در ریه‌ها باقی بمانند.

کالیفرنیا حتی قانون خود را اصلاح کرد که طبق آن باید علائمی در مورد ویژگی سرطان‌زا بودن در ساختمان نصب شود. اگر تا به حال به کالیفرنیا رفته‌ باشید، حتما این علائم و برچسب‌ها را دیده‌اید که در اکثر ساختمان‌ها و رستوران‌ها در سرتاسر ایالت وجود دارند.

بنابراین پشم شیشه باعث سرطان نمی‌شود، اما اگر آن را لمس کنید، یا اگر برای مدت طولانی از فاصله نزدیک در معرض آن قرار بگیرید، می‌تواند پوست، بینی، چشم‌ها و ریه‌ها را تحریک کند.

در واقع افرادی بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند که به عنوان نصاب پشم شیشه فعالیت دارند. به همین دلیل توصیه می‌شود این افراد حتما در استفاده از هر نوع عایقی، فارغ از تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه ماسک بزنند و از لباس مخصوص استفاده کنند.

خرید پشم شیشه باکیفیت و با قیمت مناسب از فروشگاه هامون عایق

خرید پشم شیشه باکیفیت و با قیمت مناسب از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله مختصرا توضیح دادیم که پشم شیشه چیست، چه مزایا و معایبی دارد و آیا پشم شیشه سرطان زا است یا خیر. طبق آنچه که احتمالا تاکنون متوجه شده باشید، سرطان‌زا بودن پشم شیشه افسانه‌ای بیش نبوده و نیازی نیست که در این خصوص دغدغه‌ای داشته باشید. تنها خطر پشم شیشه به خاصیت حساسیت‌زایی آن برمی‌گردد که البته صرفا نصاب‌هایی که مدام با پشم شیشه در تماس هستند، دچار این مشکل می‌شوند.

شما می‌توانید پشم شیشه موردنیاز خود را برای عایق بندی سقف و دیوارهای سازه دلخواهتان، در ابعاد مختلف از فروشگاه هامون عایق سفارش دهید و هر کجای ایران که باشید، درب محل موردنظر تحویل بگیرید.

در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوالی در این باره دارید، در بخش نظرات با ما و دیگر همراهان عزیز و همیشگی هامون عایق به اشتراک بگذارید. کارشناسان ما در اولین فرصت پاسخگوی شما خواهند بود.