به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

سوله‌ها در نگاه اول سازه‌های نسبتا ساده‌ای به نظر می‌رسند که طرح خاصی ندارند. در صورتی که واقعیت چیز دیگری است. در واقع برای ساخت این نوع سازه‌ها، همیشه تیمی از مهندسان مجرب سوله را به دقت و با رعایت استانداردهای خاصی طراحی می‌کنند تا خللی در فرایند ساخت به وجود نیاید و سوله با بالاترین کیفیت احداث گردد.

در این مقاله به این موضوع مهم می‌پردازیم که طرح سوله شامل چه مواردی است. همچنین توضیح می‌دهیم انواع سوله‌ها بر اساس چه فاکتورهایی و با چه ابزارهایی طراحی می‌شوند. از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مطلب کاربردی همراه ما باشید.

طراحی سوله چه اهمیتی دارد؟

به طور کلی برای طراحی سازه‌های ساختمانی از جمله سوله پیش ساخته و انواع سوله‌های دیگر اصول و قواعدی وجود دارد که در آئین نامه‌های رسمی سازمان نظام مهندسی ذکر شده‌اند. در صورتی که طراحی سوله بدون توجه به این اصول انجام شود، نتیجه سازه غیراستانداردی خواهد بود که مجوز ساخت دریافت نمی‌کند.

حتی اگر چنین سوله‌ای بدون مجوز ساخته و احداث شود، طول عمر و دوام چندانی ندارد و دیر یا زود خسارات مالی سنگینی را به بار می‌آورد. بنابراین فارغ از اینکه با چه هدفی قصد احداث سوله را دارید و به عبارتی سوله مدنظر شما چه کاربردی دارد، طراحی این سازه باید در اولویت هر کار دیگری قرار گیرد.

آشنایی با انواع بار و تاثیر آن‌ها بر طراحی سوله

آشنایی با انواع بار و تاثیر آن‌ها بر طراحی سوله

یکی از مهم‌ترین عواملی که باید هنگام طراحی سوله در نظر گرفته شود، انواع بارهایی است که بر سازه اعمال می‌شود. میزان بار تعیین می‌کند که طرح سازه و مراحل ساخت سوله به چه نحو باشد. انواع بار موثر بر طراحی سوله عبارتند از:

بار مرده

بار مرده میزان فشاری است که وزن اجزای سوله بر این سازه اعمال می‌کنند. به این منظور باید وزن همه مصالح به کار رفته در سوله شامل فولاد و بتن را محاسبه کرد. معمولا مهندسان بار مرده را با خطای 15 تا 20 درصد تخمین می‌زنند.

بار برف و باران

نکته مهم دیگر در تعیین طرح سوله، توجه به شرایط آب و هوایی منطقه‌ای است که قرار است سوله در آنجا احداث شود. تغییرات جوی در فصول مختلف باری را به سوله اعمال می‌کنند که تحت عنوان بار برف و باران شناخته می‌شود.

این نیروها به زمان و جغرافیا بستگی دارند و معمولا از میزان تخمین شده بالاتر در نظر گرفته می‌شود تا سازه تحت شرایط آب و هوایی مختلف، استحکام و مقاومت خود را حفظ کند.

بار باد

تعیین میزان نیروی وارده بر سوله از طرف بادهایی که در منطقه می‌وزد، نکته مهم دیگری است که هنگام طراحی سازه باید در نظر گرفته شود. این موضوع به ویژه در مناطقی مانند خاش، یزد، زابل و منجیل که سرعت وزش باد حداقل در 6 ماه سال بالاست، اهمیت دارد. در چنین شهرهایی توصیه می‌شود برای استحکام بیشتر سوله از رابیتس استفاده شود.

بار جرثقیل

در برخی از سوله‌های صنعتی، جرثقیل سقفی روی سوله نصب می‌شود که در این شرایط قیمت سوله بالاتر خواهد بود. در این شرایط بار مضاعفی بر سازه وارد می‌شود که باید مهندسان در محاسبات خود به ویژه هنگام طراحی سقف سوله مدنظر داشته باشند.

نرم افزارهای کاربردی جهت طراحی سوله

نرم افزارهای کاربردی برای طراحی سوله

در گذشته تعیین طرح سوله به صورت دستی و با قلم و کاغذ صورت می‌گرفت. اما به مرور زمان امکان طراحی سازه به کمک کامپیوتر و نرم افزارهای مخصوص نیز فراهم شد. این نرم افزارها دقت بالایی دارند و با استفاده از آن‌ها احتمال بروز خطا به حداقل می‌رسد. کاربردی‌ترین برنامه‌های طراحی سوله عبارتند از:

نرم افزار سپ (SAP)

نرم افزار سپ تقریبا 30 سال پیش طراحی شد و در اختیار مهندسان قرار گرفت. با استفاده از این نرم افزار امکان تحلیل استاتیکی، تحلیل دینامیکی، تجزیه و تحلیل المان‌های سازه‌ای مانند تیرها و ستون‌ها، تحلیل‌های خطی و غیرخطی وجود دارد و تقریبا هر نیازی را برای طراحی سوله برطرف می‌کند.

تکلا استراکچر (Tekla Structures)

نرم افزار معتبر دیگر برای طراحی سوله، تکلا استراکچر است. با این نرم افزار می‌توان اجزای سوله شامل تیر، ستون، بیس پلیت، بادبند و غیره را طراحی کرد. همچنین قابلیت دیگر آن، دریافت خروجی به صورت نقشه دو بعدی و تبدیل آن به فایل خروجی دیگر نرم افزارهاست.

ای تبس (ETABS)

ای تبس هم برای طراحی و هم تحلیل المان‌های سازه مانند قاب‌های فولادی یا بتنی، تیرهای مرکب، ستون‌های اصلی و دیگر موارد مشابه مورداستفاده قرار می‌گیرد. در این برنامه پردازشگرهای قدرتمندی تعبیه شده‌اند که تک تک اجزای ساختمان را به طور کامل تشخیص داده و تفکیک می‌کنند.

استفاده از این نرم افزارها یا مشاوره با مهندسانی که نحوه کار با این برنامه‌ها را می‌دانند، ممکن است کمی هزینه‌بر باشد. اما تعیین طرح سوله از خسارات جبران ناپذیر در آینده جلوگیری می‌کند. به همین ترتیب شاید در نگاه اول توری پلاستیکی قیمت نسبتا بالایی داشته باشد اما در درازمدت با تامین استحکام دیوارها، مزایای بسیاری دارد و طول عمر بالای سازه را تضمین می‌کند.

آشنایی با دفترچه محاسبات سوله برای طرح سوله

دفترچه محاسبات سوله چیست؟

یکی از گزارش‌های مهمی که طی طراحی سوله تهیه می‌شود، دفترچه محاسبات سوله است. در این دفترچه خلاصه‌ای جامع از ابعاد، اندازه‌ها و اجزای سوله ذکر می‌شود و به نوعی حکم شناسنامه سازه را دارد. قبل از شروع ساخت سوله، سازمان نظام مهندسی باید این دفترچه را تایید کند. موارد زیر از مهم‌ترین چیزهایی هستند که باید در دفترچه به آن‌ها اشاره شود:

  • طراحی پی
  • طراحی اتصالات
  • طراحی اجزای قاب
  • تیرهای عرضی
  • لاپه‌ها و سیستم‌های مهاربندی

خرید محصولات موردنیاز برای سوله سازی از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله توضیح دادیم تعیین طرح سوله چه اهمیتی دارد و چه مواردی باید در طراحی سازه در نظر گرفته شوند. شما می‌توانید پس از طراحی سوله مدنظرتان همه وسایل و لوازم موردنیاز برای سوله سازی را از فروشگاه هامون عایق سفارش دهید. کیفیت بالای محصولات عرضه شده در این فروشگاه، طول عمر بالای سوله شما و به تبع آن رونق کسب و کارتان را تضمین می‌کند.

در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوال یا تجربه‌ای درباره طراحی سوله دارید، در بخش نظرات این مقاله با ما و دیگر همراهان عزیز و همیشگی هامون عایق به اشتراک بگذارید. کارشناسان ما در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما خواهند بود.