به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

صنعت فولاد یکی از صنایعی است که در کشور ما رونق بالایی دارد و همچنین به رونق صنایع دیگر کمک زیادی کرده است. یکی از محصولات این صنعت رابیتس است که کاربرد‌های متفاوتی دارد.در این مقاله به معرفی رابیتس می‌پردازیم و درمورد این‌که چه کاربرد‌هایی دارد و چطور تولید می‌شود صحبت خواهیم کرد.

رابیتس چیست؟

رابیتس، نامی است که به ورق‌های فولادی مشبکی گفته می‌شود که از ورق‌های گالوانیزه گرم مختلف تولید شده‌اند. در واقع یکی از انواع ورق‌های فولادی و فلزی رابیتس است.رابیتس جزوه ورق‌های فلزی مقرون به صرفه بازار هستند و رابیتس قیمت روز پایین‌تری به نسبت سایر ورق‌های فلزی دارد. رابیتس حالت شبکه‌ای دارد و به صورت طوری‌های مشبک است. چشمه‌های که در رابیتس مشاهده خواهید کرد شامل لوزی، مربعی، دایره‌ای و متوازی الاضلاع خواهد بود. ممکن است تا به حال واژه راویز را شنیده باشید که دقیقا همین مفهوم رابیتس را دارد و صرفا در بین مردم برای سادگی در تلفظ به این نام خوانده می‌شود.

جنس رابیتس چیست؟

رابیتس به طور معمول از آهن گالوانیزه گرم با پوشش‌دهی اکسید تشکیل می‌شود و دلیل این امر هم آن است که چون رابیتس در ستون، سقف و دیوار‌ها به کار می‌رود در معرض رطوبت خواهد بود که می‌تواند سبب زنگ زدن رابیتس شود. گالوانیزه کردن رابیتس، سبب مقاومت آن در برابر رطوبت و زنگ زدن آن می‌شود.

انواع رابیتس

انواع رابیتس به کاربرد‌ آن بستگی دارد اما به طور کلی  می‌توان آن را بر اساس ستون، وزن و چشمه دسته بندی کرد اما دو ویژگی ستون و وزن اهمیت بیشتری دارند. در واقع در دسته بندی رابیتس بر اساس ستون، هر برگ رابیتس تعداد معینی ستون و ردیف دارد که بر همین اساس هم نامگذاری می‌شود. اما در دسته بندی بر اساس وزن تعداد ستون‌ها می‌تواند متفاوت باشد اما چیزی که یکسان است در هر برگ خاص، وزن آن است.

آشنایی با انواع رابیتس

بر اساس ستون رابیتس‌ها معمولا در حالا 9، 11 و 13 ستونه ساخته می‌شوند. درمورد وزن هم می‌توان رابیتس‌ها را به سه دسته سبک با وزن کمتر از 600 گرم، متوسط با وزن حدود 810 و 840 و همچنین رابیتس سنگین با وزن بالای 900 گرم در هر برگ تقسیم کرد. رابیتس‌های سبک با وزن 300 تا 600 گرم معمولا دارای 9 ستون هستند، رایتس‌های متوسط 11 ستون و رابیتس‌های سنگین 13 ستون دارند هر کدام از این رابیتس‌ها می‌توانند 2 و 3 چشمه داشته باشند.

رابیتس‌های 13 ستونه، نسبت به 9 و 11 ستونه کیفیت بالاتری دارند و از ملات و مصالح کمتری برای اجرای آن‌ها استفاده می‌شود. البته این نوعاز رابیتس قیمت بالاتری هم دارد که با توجه به وزن بیشتر آن کاملا طبیعی است

کاربرد‌های رابیتس

رابیتس یکی از مواردی است که در صنعت سقف‌های کاذب، اجرای روش‌های مختلف گچ‌کاری، پوشاندن تیرآهن‌های ساختمانی و بتن‌های سیمان و آرماتور‌بندی استفاده زیادی دارد. از طرفی رابیتس کاری در مواردی مثل انجام کار‌های ترمیمی و تزیین سقف و دیوار‌ها برای دکوراسیون نیز به وفور استفاده می‌شود.

آشنایی با کاربردهای رابیتس

برای نمای بیرونی ساختمان باید از مواد و مصالحی استفاده کرد که مقاومت بالایی داشته باشند و از طرفی بتوانند خوردگی‌ها را تحمل کنند. نکته دیگر درمورد رابیتس این است که می‌تواند برای اصلاح و ترمیم ترک‌های ساختمان استفاده شود. در واقع رابیتس در دیوار‌ها و پوشش‌ها کاربرد داشته و در پوشاندن ترک دیوار‌ها و ساخت دیوار‌های کاذب استفاده می‌شود. همچنین از رابیتس می‌توان برای بتن‌ریزی‌های بزرگ، تحت نظارت متخصصان بتن‌ریزی استفاده کرد.

مزایای رابیتس

رابیتس به نسبت وزنی که دارد استحکام بالایی به نسبت بسیاری از توری‌های دیگر دارد، البته این مهم در صورتی امکان دارد که اصول مهندسی رعایت شود و جوش هم به شکل درستی انجام شود. از طرفی به دلیل گالوانیزه بودن توری مقاومت و دوام بالایی دارد. همچنین گالوانیزه بودن گرم این محصول باعث شده مقاومت بالایی در رطوبت داشته باشد. جلوی عبور اجسام بزرگ را می‌گیرد اما به نور هوا و گرما اجازه عبور می‌دهد. از دیگر مزایا رابیتس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نصب و راه‌اندازی آسان به نسبت صنایع فلزی مشابه مثل توری گابیون و سرعت اجرای مناسب
  • در دسترس بودن مصالح
  • فراوانی در بازار و سهولت تهیه آن
  • طرح پذیری بالا

مزایای استفاده از رابیتس

معایب رابیتس

با توجه به این‌که رابیتس بین هر ستون چشمه‌های زیادی دارد، باید در هنگام گچ‌کاری مقدار بیش از حدی گچ استفاده کنید تا روی آن را بپوشاند و نما شکل بگیرد. از معایب دیگر رابیتس‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وزن نسبتا زیاد
  • محدودیت آب و هوا در اجرای لایه گچ
  • مصرف گچ بالا
  • دستمزد برای نازک‌کاری بالاست.
  • محدودیت آب و هوا در اجرای لایه گچ
  • بروز ترک‌های فراوان در پوشش نهایی
  • عدم امکان طرح پذیری مطلوب به واسطه محدودیت فضای گچ‌کاری
  • بروز خوردگی در اجزا شاسی کشی
  • عدم وجود خاصیت آکوستیک و ضد صدا

نتیجه‌گیری

در این مقاله، به معرفی و توضیح مفاهیم مربوط به رابیتس یا ورق فولادی مشبک پرداختیم. از کاربردهای رایج رابیتس می‌توان به استفاده در صنعت سقف‌های کاذب، پوشاندن تیرآهن‌های ساختمانی، بتن‌های سیمان و آرماتور‌بندی، دکوراسیون دیوار و سقف و نمای بیرونی ساختمان اشاره کرد. همچنین،رابیتس به دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی، محصولی با مزایای فراوان است. با این حال، معایبی هم دارد. در کل، رابیتس یکی از محصولات مهم صنعت فولاد و ساختمان‌سازی است که کاربردهای متنوعی در صنعت دارد.