به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

بتن‌ریزی یکی از مهم‌ترین مراحل ساختمان‌سازی است. برای اینکه بتن شکل بگیرد و سفت شود، قبل از این کار باید قالب بندی ساختمان انجام گردد. قالب بندی با استفاده از متریال و مصالح مختلفی انجام می‌شود که هر کدام مزایا و کاربردهای خاصی دارند. در این مقاله توضیح می‌دهیم که قالب بندی ساختمان چیست، چه انواعی دارد و یک قالب بندی خوب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد. از شما دعوت می‌کنیم تا انتها همراه ما باشید.

قالب بندی ساختمان چیست؟

قالب بندی شکل کلی و اولیه ساختمان را مشخص می‌کند و قالب به سازه‌ای گفته می‌شود که قبل از بتن ریزی می‌سازند تا بتن در آن قالب خاص سفت شود. برخی قالب‌ها دائمی و برخی موقتی هستند. به این معنا که قالب‌های موقتی پس از بتن ریزی از اطراف بتن برداشته می‌شوند اما قالب‌های دائمی برای همیشه در جای خود می‌مانند. همانطور که در مقاله رابیتس چیست توضیح دادیم، قالب نیز مانند رابیتس باید استحکام بالایی داشته باشد تا بتواند وزن بالای مصالح را تحمل کند.

انواع قالب بندی ساختمان

انواع قالب بندی ساختمان براساس جنس ماده مورداستفاده

قالب بندی ساختمان را از نظر متریال مورداستفاده، موقعیت و شکل آن دسته بندی می‌کنند. رایج‌ترین تقسیم بندی قالب بندی براساس نوع مصالح به کار رفته در ساخت قالب است که انواع زیر را در برمی‌گیرد:

قالب بندی فلزی ساختمان

قالب‌های فلزی نسبت به سایر انواع قالب بندی استحکام بالایی دارند و در دو نوع آلومینیومی و فولادی ساخته می‌شوند. قاب‌های آلومینیومی سبک‌تر هستند اما در مقابل قالب‌های فولادی استحکام بیشتری دارند. علاوه بر استحکام بالا و عمر طولانی مشابه با رابیتس کاری، این قالب ضد آب و رطوبت است که همین باعث دوام بیشتر آن می‌شود. معمولا پس از بتن ریزی در این قالب‌ها، سطح بتن پایانی بسیار صاف است و نصب و جدا کردن آن‌ها نیز کار چندان دشواری نیست. قالب‌های فلزی یک بار مصرف نیستند و بارها می‌توان در پروژه‌های ساختمانی از آن‌ها استفاده کرد.

با وجود مزایای فوق، قالب بندی فلزی معایبی هم دارد. اولین موردی که باعث می‌شود بسیاری از مهندسان عطای آن را به لقایش ببخشند، قیمت بالای قالب فلزی است. هزینه خرید و اجرای قالب‌های فلزی بسیار بالاست و برای پروژه‌های ساختمانی کوچک مقرون به صرفه نیست. علاوه بر این، قالب‌های فلزی وزن بسیار بالایی دارند و ممکن است برای همه زمین‌ها مناسب نباشند.

قالب بندی آجری ساختمان

قالب بندی آجری ساختمان

یکی از رایج‌ترین انواع قالب بندی، آجر است که به دلیل قیمت پایین و در دسترس بودن بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر هزینه کم و دسترسی بالا، فرایند ساخت قالب‌های چوبی در ساختمان سازی بسیار راحت و بی‌دردسر است اما از طرف دیگر این نوع قالب بندی نیز خالی از اشکال نیست.

مهم‌ترین عیب قالب‌های چوبی، امکان نفوذ آب در آن‌هاست که آن‌ها را بسیار مستعد آسیب می‌کند. این قالب بندی استحکام چندان بالایی ندارد و معمولا کار بتن ریزی با قالب آجری تمیز و صاف از آب درنمی‌آید. نتیجه بتن ریزی روی این قالب‌ها سطحی خواهد بود که زیاد تراز نیست. به همین دلیل در ساختمان سازی گفته می‌شود کیفیت را فدای متریال مرغوبی مانند قیمت قالب‌های فلزی یا قیمت رابیتس نکنید.

قالب بندی چوبی ساختمان

قالب بندی چوبی ساختمان

قالب‌های چوبی از انواع قالب‌های انعطاف‌پذیر ساختمان هستند و قطعات معمولا در محل ساختمان سازی مونتاژ می‌شوند. تولید این قالب‌ها، نصب و برداشتن آن‌ها پس از بتن ریزی آسان است و وزن زیادی ندارند. قالب‌های چوبی برای پروژه‌های کوچک مقرون به صرفه هستند؛ زیرا عمر زیادی ندارند و سریعا غیرقابل استفاده می‌شوند.

ضمن اینکه فرایند قالب بندی با استفاده از چوب بسیار وقت‌گیر است و در نتیجه برای پروژه‌های ساختمانی بزرگ قابل استفاده نیست. به طور کلی قالب‌های چوبی، برای مواقعی که بودجه کمی در دسترس است یا قالب باید برای مقاطع پیچیده بتنی انعطاف‌پذیر باشد، مورداستفاده قرار می‎گیرد.

قالب بندی پلای وود ساختمان

قالب‌های پلای وود محبوب‌ترین متریال مورداستفاده برای قالب بندی ساختمان هستند و اکثرا از این نوع قالب برای انواع پروژه‌های ساختمانی کوچک و بزرگ استفاده می‌شود. این قالب‌ها استحکام و دوام بالایی دارند اما استحکام آن‌ها اندکی کمتر از قالب‌های فولادی است. همچنین بتن ساخته شده با این قالب‌ها سطح صاف و صیقلی دارند.

قالب بندی پلای وود ساختمان

قالب‌های پلای وود مانند قالب چوبی انعطاف‌پذیر هستند اما برخلاف آن‌ها ضدآب و ضدرطوبت بوده و همین مزید بر علت محبوبیت بالای آن‌هاست. وزن پایین و نصب ساده از دیگر مزایای قالب پلای وود است. ضمن اینکه از این قالب‌ها تا 25 بار می‌توان در قالب بندی ساختمان استفاده کرد.

انواع قالب بندی ساختمان براساس موقعیت

انواع قالب بندی را براساس موقعیت آن در ساختمان نیز به موارد زیر دسته بندی می‌کنند:

  • قالب بندی دیوار
  • قالب بندی سقف
  • قالب بندی ستون
  • قالب بندی تیر
  • قالب بندی فونداسیون

نکات مهم در قالب بندی

در قالب بندی ساختمان رعایت برخی نکات به ظاهر ساده اما مهم نقش بسیاری در استحکام بالای نتیجه نهایی دارد. اولین مورد اینکه قالب‌ها باید محکم و کاملا فیکس شوند و قبل از بتن ریزی از استحکام آن‌ها اطمینان حاصل گردد. در انتخاب قالب، ابعاد فونداسیون نیز باید در نظر گرفته شده و نوع آن بر این اساس انتخاب شود. مهندسان و متخصصان مربوطه باید قالب را به نحوی طراحی کنند و بسازند که بتوان در کوتاه‌ترین زمان ممکن آن‌ها را منتقل، نصب و باز کرد.

نکته مهم دیگری که بسیاری از افراد از آن غافل می‌شوند، درز بندی مناسب قالب‌هاست. در صورتی که درزگیری به درستی انجام نشود، شیره بتن هدر می‌رود. علاوه بر این توصیه می‌شود برای افزایش کیفیت سطح بتن و استحکام قالب‌ها از روغن قالب استفاده کنید. از جمله نکات مهم دیگر قالب بندی می‌توان به شاقول بودن فونداسیون و رعایت کاور آرماتورها اشاره کرد.

خرید مصالح موردنیاز برای قالب بندی ساختمان از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله مختصرا با قالب بندی ساختمان و انواع آن آشنا شدید. شما می‌توانید مصالح موردنیاز به ویژه برای قالب بندی سقف را با کیفیت بالا و قیمت مناسب از فروشگاه هامون عایق تهیه کرده و به این ترتیب، استحکام بالای ساختمان را تضمین کنید. در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوال یا تجربه‌ای درباره عایق بندی ساختمان دارید، در بخش نظرات این مقاله با ما و دیگر همراهان عزیز و همیشگی هامون عایق به اشتراک بگذارید.