به سبد خرید افزوده شد
ادامه خرید

در طراحی داخلی ساختمان و زیباسازی فضا، نازک کاری حرف اول را می‌زند و از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورتی که این فرایند به درستی انجام نشود، سقف و دیوارهای داخلی جلوه زیبایی نخواهد داشت. در این مقاله توضیح می‌دهیم که نازک کاری ساختمان شامل چیست و طی چه مراحلی انجام می‌شود. از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مطلب کاربردی همراه ما باشید.

نازک کاری چیست؟

به زبان ساده به آخرین کارهایی که در داخل و خارج بر روی ساختمان انجام می‌شود، نازک کاری می‌گویند. به این ترتیب، در این مرحله پوشش نهایی روی ساختار زیرین و سفت کاری ساختمان قرار می‌گیرند و دیوارها، سقف‌ها و کف‌ها با متریال مناسب پوشانده می‌شوند. عایق کاری با عایق پشم شیشه یا هر متریال دیگری، سنگ کاری، سرامیک کاری، هرگونه اندودکاری و نقاشی سقف و دیوارها طی نازک کاری انجام شده و نتیجه، آن چیزی است که ظاهر یک سازه ساختمانی را می‌سازد.

مراحل نازک کاری ساختمان به ترتیب اولویت

ترتیب دقیقی نمی‌توان برای نازک کاری ساختمان مشخص کرد و برخی از فعالیت‌ها به طور همزمان قابل اجرا هستند. با این حال برخی از مراحل بهتر است با اولویتی نسبت به کارهای دیگر انجام شوند. برای مثال بهتر است شاسی کشی آسانسور قبل از دیوارچینی دور چاله اجرا شود تا فضای کافی برای جوشکاری و نصب ریل وجود داشته باشد. همچنین تا اتمام گچ کاری و اجرای سقف کاذب با استفاده از پیچ شیروانی، نمی‌توانید نقاشی را شروع کنید. به طور کلی مراحل نازک کاری ساختمان عبارتند از:

1. اجرای نمای ساختمان در نازک کاری

یکی از مهم‌ترین مراحل نازک کاری ساختمان، طراحی و اجرای نمای ساختمان با در نظر گرفتن مواردی از جمله شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی، تعداد طبقات، بودجه موجود و همچنین سلیقه صاحب سازه است. سنگ، آجر و سیمان برخی از متریال‌های متداولی هستند که برای اجرای نمای ساختمان مورداستفاده قرار می‌گیرند. نمای سنگی با سنگ‌های متعددی مانند سنگ تراورتن، گرانیت و مرمریت اجرا می‌شود و مناسب مناطق خشک، کوهستانی و همچنین گرمسیر نیست؛ چرا که در مناطق کوهستانی و بسیار سرد، احتمال ترک خوردن این متریال وجود دارد و در مناطق گرمسیر باعث افزایش دمای شهر می‌شود.

نمای ساختمان در نازک کاری

برای اجرای نمای آجری نیز انواع مختلفی آجر از جمله  آجر دستی، آجر قزاقی (نظامی)، آجر فشاری، آجر لعابی، آجر دکوراتیو و آجر نسوز مورداستفاده قرار می‌گیرند. نوع دیگر اجرای نما، استفاده از سیمان است که هزینه تهیه و اجرای مقرون به صرفه‌تری دارد و بنابراین با استفاده از سیمان می‌توانید مابقی بودجه خود را صرف مصالح مهم دیگری مانند قیمت رابیتس کنید. نمای کامپوزیت، نمای شیشه‌ای و چوبی نیز از دیگر مصالح مورداستفاده در اجرای نمای ساختمان هستند.

2. نازک کاری دیوار؛ از دیوار چینی تا اجرای تاسیسات و قرنیز

مرحله دیگر نازک کاری ساختمان، نازک کاری دیوار است که طی مراحل مختلفی انجام می‌شود. در مرحله اول با استفاده از مصالحی مانند چسب یا ملات، آجر، بلوک‌ سفالی، بلوک سیمانی، بلوک هبلکس، پنل سه بعدی، دیوار خشک یا سایر متریال‌های دیگر دیوارچینی صورت می‌گیرد. طی دیوارچینی قسمت‌های مختلف ساختمان از هم جدا شده و فضاهای مختلف با کاربری‌های متفاوت به وجود می‌آید. البته از کارتن پلاست نیز می‌توان برای پارتیشن بندی برخی سازه‌ها استفاده کرد. پس از دیوارچینی ملات گچ و خاک اجرا می‌شود تا همه نواقص و ناهمواری‌های دیوار پوشانده شوند. بعد از اجرای ملات گچ و خاک، دیوار آماده رنگ کاری یا نصب کاغذ دیواری خواهد شد.

نازک کاری دیوار

مرحله دیگر نازک کاری دیوار، کرسی چینی است که با چیدن چند ردیف آجر ارتفاعی بین سطح داخل و خارج ساختمان به وجود می‌آید. کروم بندی نیز حتما باید قبل از گچ کاری انجام شود؛ زیرا در این مرحله، تمام نقاط یک دیوار در ارتفاعات مختلف در یک راستا قرار می‌گیرند. همچنین پس از مرحله گچ و خاک، نوبت به اجرای فاز اول تاسیسات برقی و مکانیکی می‌رسد. به این منظور مطابق با نقشه‌های تاسیسات شیارزنی روی دیوارها انجام شده و لوله‌های آب و فاضلاب، کانال‌های کولر و غیر در محل خود نصب می‌شوند. پس از سفیدکاری و نقاشی دیوار، فاز دوم تاسیسات برقی و مکانیکی به منظور نصب کلید پریزها، دریچه کانال کولر، شوفاژها و دیگر کارهای این چنینی انجام می‌گردد.

به طور خلاصه مراحل نازک کاری دیوار عبارتند از:

  • دیوار چینی
  • کرسی چینی
  • کروم بندی
  • اجرای ملات گچ و خاک
  • اجرای فاز اول تاسیسات برقی و مکانیکی
  • سفید کاری
  • نقاشی دیوار یا استفاده از کاغذ دیواری و دیوار پوش
  • اجرای فاز دوم تاسیسات برقی و مکانیکی
  • اجرای قرنیز

3. عایق کاری و اجرای ایزوگام؛ مرحله‌ای مهم در نازک کاری ساختمان

مصالحی مانند سنگ، سرامیک، موزاییک، چوب و آسفالت برای کف سازی مورداستفاده قرار می‌گیرند. اما آب از بین خلل و فرج ریز بین این مصالح به راحتی عبور می‌کند. به همین دلیل عایق کاری کف به ویژه قسمت‌هایی مانند سرویس بهداشتی و آشپزخانه که با آب در تماس هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است. برای عایق بندی رطوبتی می‌توان از قیرگونی و ایزوگام استفاده کرد. همچنین برخی مواد عایق مانند عایق پشم سنگ، به عنوان عایق حرارتی کاربرد دارند و مانع هدررفت انرژی می‌شوند. مزایای نصب چنین موادی ارزشش را دارد که بابت قیمت عایق پشم سنگ هزینه کنید.

4. کف سازی، چاه کنی و اجرای آسانسور در نازک کاری ساختمان

برای کف سازی از متریال مختلفی از جمله سنگ، سرامیک، کاشی، لمینت، اپوکسی و غیره استفاده می‌شود که هر کدام مزایا و معایب خاصی دارند و باید با توجه به شرایط سازه انتخاب شوند. همچنین در این مرحله از نازک کاری ساختمان دو نوع چاه جذبی برای دفع فاضلاب و انتقال آب باران و چاه ارتی برای تخلیه الکترکی جریان‌های ناخواسته حفر می‌شوند. علاوه بر این در صورتی که ساختمان بیش از 3 طبقه داشته باشد، نصب آسانسور الزامی است. آسانسورها در دو مدل هیدرولیکی و برقی کششی اجرا می‌شوند.

کف سازی، چاه کنی و اجرای آسانسور در نازک کاری ساختمان

5. اجرای سقف کاذب در نازک کاری ساختمان

در مراحل پایانی نازک کاری ساختمان یا سوله سازی سقف کاذب اجرا می‌شود. با اجرای سقف کاذب، می‌توان از فضای خالی بین سقف سازه‌ای و کاذب برای عبور لوله‌های تاسیساتی و سیم کشی ساختمان استفاده کرد. همچنین این سقف‌ها امکان دکوراسیون و نورپردازی فراهم شده و عملکردی به عنوان عایق صدا و حرارت خواهند داشت. در نهایت بعد از اجرای سقف درب و پنجره‌ها و همچنین کابینت‌ها و کمدهای دیواری نصب می‌شوند.

اجرای نازک کاری ساختمان با بهترین محصولات عایق از فروشگاه هامون عایق

در این مقاله توضیح دادیم که نازک کاری ساختمان شامل چیست و طی چه مراحلی انجام می‌شود. شما می‌توانید بسیاری از مصالح موردنیاز برای نازک کاری ساختمان را از فروشگاه هامون عایق سفارش دهید و هر کجای ایران که باشید، درب منزل تحویل بگیرید. در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوالی در این باره دارید، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.