تفاوت سفت کاری و نازک کاری
تفاوت سفت کاری و نازک کاری
سفت کاری و نازک کاری دو مورد از اصلیترین فرایندهایی است که در ساختمان سازی انجام میشود. حساسیت این دو فرایند به اندازهای بالاست که حتما باید تحت نظارت متخصصانی باشد که در این زمینه آموزش دیده و مهارتهای کافی را کسب کردهاند. مراحل متفاوتی طی سفت کاری و نازک کاری انجام میشود اما بسیاری از افراد تفاوت این دو را نمیدانند. در این مقاله به تفاوت سفت کاری و نازک کاری میپردازیم و توضیح میدهیم در هر فرایند چه مراحلی باید انجام شود. از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
سفت کاری و نازک کاری چه تفاوتی با هم دارند؟
به زبان ساده عملیات سفت کاری با هدف احداث بنای اصلی ساختمان انجام میشود؛ در حالی که هدف نازک کاری تزیینات ساختمان و آن چیزی است که در معرض دید قرار میگیرد. به عبارتی کلیه عملیات مربوط به احداث ساختمان از کندن پی و بتن ریزی گرفته تا نصب تیر و ستونهای اصلی سفت کاری در نظر گرفته شده و دیگر عملیات پایانی ساختمان سازی مانند کاشی کاری، نقاشی دیوارها و سقف، نصب تاسیسات و درب و پنجرهها و همچنین خرید پشم شیشه و عایق کاری در نازک کاری انجام میشود. برای اینکه به خوبی با تفاوت این دو مفهوم آشنا شوید، در بخشهای بعد مراحل مهم در هر کدام از فرایندهای سفت کاری و نازک کاری را با جزییات بیشتری میخوانید.
سفت کاری ساختمان شامل چیست؟
پیش نیاز نازک کاری این است که مراحل سفت کاری به خوبی انجام شده تا بستر پایداری برای نصب مصالح نازک به وجود آمده باشد. در غیر این صورت همه هزینههایتان بابت قیمت پشم سنگ و دیگر مصالح موردنیاز برای نازک کاری به باد میرود. یک سفت کاری اصولی شامل مراحل زیر است:
خاکبرداری ساختمان و آمادهسازی بستر در سفت کاری
در اولین مرحله از هر پروژه ساختمانسازی از جمله برخی انواع سوله سازی ابتدا خاکبرداری انجام شده و برای آمادهسازی بستر پایههایی از بتن ساخته میشود تا دیوارها، ستونها و سایر اجزای ساختمان روی آنها قرار گیرند. به این منظور، ابتدا محل بسترسازی را از خاک و سنگ و هر ماده زائد دیگری پاک و سطح را صاف میکنند. سپس قالبهایی نصب میشود تا بتن شکل بگیرد.
برای ایجاد پایههای بتنی قویتر سیمانتاسیون یا بلوکهای سیمانی نیز نصب شده و میلگردها طی فرایند آرماتوربندی برای افزایش مقاومت بتن در قالبها قرار میگیرند. پس از نصب قالب، بلوک سیمانی و میلگرد، با استفاده از پمپهای خاصی درون قالبها بتن ریخته شده و با دستگاههای مخصوص، متراکم میشود. در نهایت دستگاه دیگری برای صاف کردن سطح روی بتن مورداستفاده قرار میگیرد و پس از خشک شدن بتن، خاک پیرامونی نیز متراکم میگردد.
اسکلت بندی ساختمان و احداث تیرها در سفت کاری
مرحله بعدی سفت کاری، این است که اسکلت ساختمان با استفاده از مصالح فلزی یا بتنی احداث شود. در صورتی که به اسکلت فلزی نیاز باشد، از تیرها و ستونهای فلزی استفاده کرده و در صورت نیاز به اسکلت بتنی، ستونها را با قالبهای بتنی ایجاد میکنند. انتخاب بین این دو نوع به میزان وسعت پروژه، آبوهوای منطقه جغرافیایی و بودجه موجود بستگی دارد.
احداث سقف و کف در سفت کاری
پس از اجرای ستونها، نوبت به احداث سقف و کف میرسد که به این منظور میتوان از روشهای مختلفی از جمله طاق ضربی، دال بتنی و عرشه فولادی استفاده کرد. انتخاب بین این موارد نیز باید با توجه به نوع بنا انجام شود. در آخرین مرحله سفت کاری دیوارها با استفاده از انواع آجر، بلوکهای سیمانی پیش ساخته و پنلهای آماده چیده شده و ساختمان آماده نازک کاری میشود. در بخش بعد به طور خلاصه میخوانید که طی نازک کاری چه کارهایی انجام میشود و چرا باید بابت قیمت توری مرغی برای گچکاری و دیگر مصالح موردنیاز برای نازک کاری هزینه کنید.
نازک کاری ساختمان چیست؟
در نازک کاری، درب و پنجرهها نصب شده و کاشی کاری، سنگ کاری و سرامیک کاری سطوح انجام میشود. همچنین عایق کاری اولیه یا آب بندی مناطقی مانند حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه که مستقیما با آب در تماس هستند، طی نازک کاری انجام میگیرد. نازک کاری دیوارها و سقف نیز در هر فضایی از ساختمان طبق استانداردها و مراحل خاصی انجام میشود که در بخشهای بعد میخوانید.
مراحل نازک کاری اتاقهای ساختمان
در اولین مرحله از نازک کاری اتاقها، روی کف سیمانی قیر و گونی اجرا شده و به عبارتی کف ایزوگام میشود. سپس عملیات شمشهگیری انجام میشود تا دیوار نهایی اتاق، بادکردگی نداشته باشد. در مرحله سوم ملات گچ و خاک اجرا شده و پس از آن، سفیدکاری میکنند. در مرحله بعد دیوارها نقاشی شده یا با کاغذدیواری یا دیوار پوشهای دیگر پوشانده شده و موزاییک یا سنگ در کف اجرا میشود. اجرای قرنیز و سقف کاذب نیز مراحل پایانی نازک کاری اتاقهای یک ساختمان محسوب میشوند. با توجه به قیمت رابیتس و مزایایی که این ابزار در گچ کاری و اجرای سقف کاذب دارد، توصیه میشود حتما آن را برای نازک کاری ساختمان تهیه کنید.
مراحل نازک کاری سرویس بهداشتی و آشپزخانه
در بسیاری از موارد میتوانید با خرید کارتن پلاست عایق بندی مقرونبهصرفهای انجام دهید اما برای سرویس بهداشتی و آشپزخانه نیاز به محصولات تخصصیتری است؛ چرا که مدام آب و رطوبت در این مکانها وجود دارد. معمولا دیوارها سرویسها از خارج به داخل باید موارد زیر را داشته باشد:
- دیوار آجری یا بلوکی
- یک لایه ماسه سیمان
- قیر و گونی
- توری سیمی
- کاشی لعابی و ملات زیر آن
همچنین کف سرویسها بعد از بتن با استفاده از این لایهها از پایین به بالا اجرا میشود:
- بتن سبک برای شیب بندی
- لایه ماسه سیمان
- قیر و گونی
- کفسازی موزاییکی یا کاشی لعابی
خرید محصولات موردنیاز برای سفت کاری و نازک کاری از فروشگاه هامون عایق
در این مقاله توضیح دادیم که تفاوت سفت کاری و نازک کاری چیست و در هر فرایند، چه مراحلی انجام میشود. با توجه به حساسیت موضوع و نقش کلیدی سفت کاری و نازک کاری اساسی در استحکام و طول عمر ساختمان، حتما باید از مصالح باکیفیتی در این دو فرایند استفاده کنید. شما میتوانید بهترین مصالح موجود در بازار ایران را از فروشگاه هامون عایق سفارش دهید و هر کجای ایران که باشید، در محل تحویل بگیرید. در پایان اگر سوالی در این باره دارید، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.